„ЖИВЕТИ ЗЕЛЕНО–НЕ БАЦАЈ ОТПАД У РЕКУ!“
26.02.2013

Корито Габровачка река, у насељу Градске општине Палилула «Црвена звезда» месецима уназад било је право ругло а онда су на иницијативу председника општине Бобана Џунића, волонтери–запослени општинске Управе и представници организација цивилног друштва, за само један дан, очистили девастиран простор ове реке око моста код Природно-математичког факултета и показали суграђанима како је све могуће променити. Под мотом „ЖИВЕТИ ЗЕЛЕНО – НЕ БАЦАЈ ОТПАД У РЕКУ!“ четрдесетак волонтера искористило је лепо време и слободан дан и за неколико сати, потпуно очистили овај простор од нагомоланог смећа.

Акцији је претходио захтев становника насеља Црвена звезда који су се жалили да је корито реко у њиховој близини затрпано кућним отпадом, флашама и другом пластичном амбалажом, аутомобилским гумама. Општинска комунална инспекција која је надлежна да поступа на јавним површинама на територији општине брзо је реаговала и о овом проблему обавестила републичку водну инспекцију, која је једино надлежна за даље реаговање. Међутим, ништа се није променило.

«Као што је свима добро познато, рекао је Бобан Џунић, председник општине Палилула, више пута смо апеловали да се не стварају дивље депоније, да се подигне свест наших суграђана када је комунална хигијена у питању. На територији општине по нашем сазнању има преко 30 дивљих депонија. Неке смо организованом акцијом претворили у зелене оазе и на тим местима поставили мобилиаре. Најпознатија депонија је овде у комшилуку, у насеља Црвена звезда, а сада ево још једне у речном кориту. О стању на терену обавештавали смо надлежне инспекције, јавна комунална предузећа, градско веће. Свако је надлежан за неки део, али никако да се то усагласи. Обзиром да више ово не може да чека, да грађани стално зову и инсистирају да се проблем реши, одлучили смо да позовемо волонтере и својим примером апелујемо на наше суграђане, комшије који су писали дописе и пријаве да се одазову акцији. Као што можете да видите само се један становник насеља одазвао акцији.

Ја живим ту, поред реке и видим свако ђубре које донесе вода. Зато сам се одазвао позиву председника општине да помогнем младима који су дошли на акцију- каже Живојин Станчић. Вода је животно питање и извор живота и не би требало да се прља. Овакве акције могу да поздравим и хоћу да се одазовем увек када је то потребно. Ја и мој први комшија често чистимо ову обалу, узмемо и косу и покосимо када је велика трава. Али, по мом мишљењу, највећи проблем је узводно, ка извору реке. Тамо су „прави“ загађивачи реке. Када надође вода, сав тај отпад оде до Нишаве. Део остане и на обали корита реке. Данијела Банићевић, волонтерка, истиче да је желела да на овај начин покаже како је лепо када се природа чува, када се околина чува.  Посебно је важно да се подигне свест грађана о овом проблему. Ми смо овде сви волонтерски, нажалос мало се грађана из овог насеља одазвало акцији. Желим да нагласим да у години када обележавамо 1700 година од потписивања Миланског едикта, посебно овај део града треба да буде чист."

У општини Палилула надају се да ће ова акција бити позив и свим становницима који живе поред депонија да се и сами организују. Општина ће увек помоћи грађанску иницијативу, механизацијом и помоћним материјалом. Градска општина Палилула је по речима председника Бобана Џунића пројектно једна од најактивнијих општина у Србији. Општина је програмски партнер и учесник на бројним еколошким пројектима од националног и међународног значаја: Издвајамо еколошке кампање „Очистимо свет – Clean up the World“, „СТОП климатским променама“, „Један дан на земљи“, „Енергеска ефикасност у зградарству“, „СТОП дивљим депонијама“, које остварује у сарадњи са Медијском еколошком мрежом ЕКОполис и конзорцијумом организација цивилног друштва, што је и регулисано Меморандумом о сарадњи. Ова активност руководства Градске општине Палилула, увод је у пројекат «Живети зелено«, прекограничне сарадање Србија-Бугарска, који ће се на терирорији општине Палилула и бугарске општине Ихтиман одвијати ове године уз подршку Европске уније, у циљу повећање одговорности грађана у региону према животној средини. (Медијска еколошка мрежа Србије-ЕКОполис, Д.Видојковић)